ffbb.pl - Forum Fitness & BodyBuilding
Kulturystyka i Fitness => Dieta i Zdrowe Odżywianie => Wątek zaczęty przez: IprzetargiI w Październik 29, 2015, 16:06
-
czesc witam mam pytanie ile jest bialka w jajku i ile mniej wiecej wazy bialko? :D i czy warto pic i jak coś to ile? dzieki za odpowiedzi
-
ok 5 g bialka, ale mogę sie mylić
-
ja sluszalem ze około 6
-
ja sie nawet nie domyslam, ale moze ktoś powie ile jest na 100%????????
-
w 1 g jajka masz 12,5 g bialka
a jajko wazy ok 6 g to sobie policz ! z proporcji
-
odpowiedz wychodzi ze w jajku ważącym 6 g jest 7,5 g bialka
-
i chwala dla jajka za to
-
hehe ja nieraz wypijam 2 jajek naraz ( bez zoltka sure) ^^
-
to licz sie ze wkoncu trafisz salmonelle, a wtedy mięśnie pójdą sie ...
-
wiem każdy mi to mówi ;p ale niemam głowy do obliczania i tak dalej ^^
-
2 jajek??? Lepeij by yblo srobic jajecznice, bo surowe jajka pomimo tego ze maja wiecej bialka to jednak zle sie przyswajają i w efekcie wchodzi mniej bialka..;
-
WITAM JESTEM KUCHARZEM DLATEGO pozwolę SOBIE napisać CO S O JAJKU KURZYM.
BIALKO
woda-87,8
bialko-10,8
sub.mineralne-0,6
żółtko
woda-49,4
tluszcz-31,9
bialko-16,3
sub.mineralne-1,7
-
przyswajalności bialka jajka w kolejności (pierwszy - najlepsza, ostatni - najgorsza)
1. gotowane
2. smażone
3. surowe
-
Produkt bialka zawartość bialka w %
Cale jajo 12,1
treść jaja 12,8
Skorupa 3,2
błony podskorupkowe 70, Czesc bialkowa 10, żółtko 16,6
Masa jajowa w proszku 45,2
Bialko w proszku 81,3
żółtko w proszku 31, Jak mówimy o wszystkim to o wszystkim :-D
Pozdro.
-
WITAM JESTEM KUCHARZEM DLATEGO pozwolę SOBIE napisać CO S O JAJKU KURZYM.
to moze pozwolisz sobie na zamieszczenie kilku ciekawych przepisów z jajek, piersi, ryb itp w naszje książce kucharskiej
pomoc kucharza mile widziana
-
jeżeli znajde coś konkretnego to napisze pozdro!
-
a jeżeli muwimy o wszystkim to o wszystkim:
-Bialko jaja {albuminy,globuiny},posiada najwyzsza wartość biologiczna
-tluszcz jest lekko przyswajalny dzieki zawartej w nim lecytynie mimo ze przeważają w nim nasycone kwasy tluszczowe.
-zoltko zawiera znaczna ilość cholesterou oraz wit.a,d,e,k, z grupy B i karoten
- w Bialku znajdujasie niewielkie ilosci wit.B i PP
-jajko nie zawiera wit. C
-jaja mozna konserwować je w wodzie wapiennej lub w chlodni
Metody sprawdzania swierzosci jaj :
-proba wodna-poega na zanurzeniu jaj w słonej wodzie.kilkudniowe jaja tona jako najcięższe ,a starsze utrzymują sie w roztworze najstarsze unoszą sie w pepym końcem ku gorze lub pływają po powierzchni
-wybicie jaja
-przeswietlenie w owoskopie.
ZAPAMIETAJ!
-Przed uzyciem jaj ,aby uniknąć infekcji Salmonella ,skorupke należy wyparzyć lub naświetlić promieniami UV
-jaja należy wybijać pojedynczo na spodek ,aby sprawdzić ich swierzosc.
-Gotujac jaja w skorupkach wkładamy je do zimnej wody ,aby nie popekaly.Czas gotowania liczymy od momentu ZAWRZENIA WODY!!
WYKORZYSTANIE właściwości JAJ
-zageszczajace
-wiazace
-spulchniajace
-emulgujace
mysle ze wystarczy pozdro! :roll:
-
odpowiedz wychodzi ze w jajku ważącym 6 g jest 7,5 g bialka
Czyli mozna normalnie zjeść sobie cale jajko nie trzeba wyzucac zoltka. Tak ze 3/4 jajeczka i bedzie ladna porcja bialka...
-
Hester1982: do gotującej wody wlej te 2 bialek z jajek.
Zrobi sie taki sflaczaly omlet, ale lepszy i lepiej przyswajalny niz surowe.
-
Czyli mozna normalnie zjeść sobie cale jajko nie trzeba wyzucac zoltka. Tak ze 3/4 jajeczka i bedzie ladna porcja bialka...
hehe ja mam lachoszczakkkem tak ze zjadam 16 jajek to chyba lekka przsada z mojej strony :badgrin:
-
MichealZO ciekawy pomysl , musze sprobowac ... nie zmarnuje mi sie to ?
szkoda ze w polsce nie mozna kupić samych bialek w plynie , tak jak to roni C. robi na swoim filmie