Kulturystyka i Fitness > Dieta i Zdrowe Odżywianie

Płatki owsiane

(1/1)

Dementor:
Płatki owsiane - magiczna siła Węglowodany nie sprzyjają diecie – pora obalić ten mit raz na zawsze. Bogate w węglowodany płatki owsiane dodadzą energii, ułatwia syntezę białek i poprawią metabolizm. Ponadto to właśnie węglowodany wzmocnią układ immunologiczny, wspomogą odporność naszego organizmu oraz ułatwią zwalczanie stanów zapalnych. Niski indeks glikemiczny (IG) węglowodanów zawartych w ziarnach owsa sprawia, że energia dawkowana jest regularnie, co poprawia wytrzymałość i wydajność podczas treningu. Niskie IG zmniejszy stężenie insuliny i pomoże w regulacji stężenia cukru oraz w magazynowaniu glikogenu mięśniowego – nasz organizm podczas intensywnych ćwiczeń będzie więc korzystał z „zapasów” tłuszczu. Owies zawiera również tzw. beta glukan – rozpuszczalny błonnik, który korzystnie wpływa na cholesterol (zły cholesterol ulega redukcji, wzrasta ilość tzw. dobrego cholesterolu), co z kolei wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka choroby wieńcowej. Płatki owsiane są doskonałym uzupełnieniem każdej diety, zwłaszcza gdy jest ona połączona z intensywnym treningiem. Zawarty w płatkach błonnik pomoże uniknąć efektu jojo, a węglowodany wspomogą organizm podczas intensywnych ćwiczeń. Zatem nie ważne, czy stosujesz dietę na masę, czy dietę odchudzającą – płatki owsiane możesz jeść zawsze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej