ffbb.pl - Forum Fitness & BodyBuilding

Kulturystyka i Fitness => Dieta i Zdrowe Odżywianie => Wątek zaczęty przez: Marian76 w Listopad 12, 2015, 00:32

Tytuł: Podzial bialek
Wiadomość wysłana przez: Marian76 w Listopad 12, 2015, 00:32
protaminy - posiadają charakter silnie zasadowy, charakteryzują sie duża zawartością argininy oraz brakiem aminokwasów zawierających siarke. są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Najbardziej znanymi protaminami sa: klupeina, salmina, cyprynina, ezocyna, gallina.
histony - podobnie jak protaminy posiadają silny charakter zasadowy, są dobrze rozpuszczalne w wodzie, a także w środowisku słabo kwasnym. są składnikami jader komórkowych (w po3aczeniu z kwasem dezoksyrybonukleinowym), a także występują w erytrocytach. W ich skład wchodzi duża ilość takich aminokwasów jak lizyna i arginina.
albuminy - są to białka obojetne, spe3niajace szereg ważnych funkcji biologicznych: są enzymami, hormonami i innymi biologicznie czynnymi zwiazkami. są dobrze rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli, łatwo ulegaja koagulacji. Znajduja sie w tkance miesniowej, osoczu krwi i mleku.
globuliny - w odro?nieniu od albumin są zle rozpuszczalne w wodzie, dobrze w rozcieńczonych roztworach soli; posiadają podobne w3asciwosci do nich. występują w dużych ilosciach w p3ynach ustrojowych i tkance miesniowej.
prolaminy - są to typowe białka roslinne, występują w nasionach. Charakterystyczna w3asciwoscia jest zdolnosa rozpuszczania sie w 70% etanolu.
gluteliny - podobnie jak prolaminy - są to typowe białka roslinne; posiadają zdolnosa rozpuszczania sie w rozcieńczonych kwasach i zasadach.
skleroliny - nie rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli. są to typowe białka o budowie w3oknistej, dzieki temu pe3nia funkcje podporowe. Do tej grupy bia3ek należy kreatyna.

Białka zło?one posiadają obok aminokwasow, także czesci niebialkowe. Ze względu na charakter grupy prostetycznej dzielimy je na:
nukleoproteidy- są to białka po3aczone z kwasami nukleinowymi; występują w wirusach;
fosfoproteidy- są to białka po3aczone z resztami kwasu fosforowego; posiadają charakter kwasny, oraz zazwyczaj są po3czone z jakimiś katinami. Należy do tej grupy kozeina.
chromoproteidy- są to białka po3aczone z barwnikami. są to nastepujace barwniki: hemowy, flawanowy, melaminowy;
metaloproteidy- są to białka po3aczone z jednym lub kilkoma kationami metali. mogą tu być nastepujace metale: Fe, Cu, Co, Mo oraz Zn.
glikoproteidy- są to białka po3aczone z cukrami. stanowią składnik p3ynow ustrojowych oraz tkanek i komorek.
lipoproteidy-sa to białka po3aczone z tłuszczami obojętnymi lub fosfolipidami i cholesterolem.
1rod3o- wikipedia i ja
Tytuł: Podzial bialek
Wiadomość wysłana przez: AUGUSTUS w Listopad 12, 2015, 08:14
Spoko artykuł w końcu wiemy co to są te albuminy.
: