Autor Wątek: Marian Glinka  (Przeczytany 4924 razy)

Dementor

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 647
Marian Glinka
« dnia: Marzec 25, 2014, 19:33 »

Marian Glinka (ur. 1 lipca 1943 w Warszawie, zm. 23 czerwca 2008 w Warszawie) – polski aktor i kulturysta.

 

20080830182946.jpg

 

Życiorys

Sportowiec
Wychowywał się na powojennym Mokotowie. Jako chłopiec uczęszczał do stołecznej szkoły baletowej. Jako że odnosił sukcesy w tańcu, rodzice (zawodowo związani z tańcem) wiązali jego przyszłość z tą właśnie dziedziną. On sam zresztą świetnie odnajdywał się w tańcu. Uczeń szkoły baletowej od 10 roku życia, w 1961 roku zajął I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Tańca Klasycznego (razem z Iwoną Wakowską, za taniec Statkowskiego „Pieśń Wolności”). Kiedyś podczas jednej z ulicznych bójek, zobaczył go jeden z asystentów Feliksa Stamma i zaproponował treningi boksu. Po nich zaczął uprawiać zapasy, dzięki którym zetknął się ze stawiającą w Polsce pierwsze kroki kulturystyką. Trenował w jednym z najstarszych klubów kulturystycznych w Polsce – TKKF "Syrenka", którego barwy reprezentował na imprezach kulturystycznych w Polsce w latach 60. (m.in. na zawodach w Sopocie, ówczesnych nieoficjalnych mistrzostwach Polski w kulturystyce). Był utalentowanym zawodnikiem i dobrze zapowiadającym się kulturystą – redaktor Stanisław Zakrzewski, prekursor kulturystyki w Polsce, pisał o nim na początku lat 70. jako o "czołowym kulturyście polskim w latach 1962-1970, posiadającym piękną sylwetkę". Autor wydanej w połowie lat 90. historii polskiej kulturystyki – Henryk Jasiak, uważał go za "jednego z najbardziej utalentowanych kulturystów na początku lat 60-tych". Trzykrotny Mistrz Polski w kulturystyce, pięciokrotny mistrz świata weteranów w sportach siłowych. Wieloletni prezes Ogniska TKKF "Błyskawica" w Warszawie – jednego z najstarszych ośrodków kulturystycznych w Polsce.

Aktor
W 1963 Glinka porzucił karierę zawodniczą i rozpoczął studia aktorskie. W 1968 został absolwentem PWST w Warszawie. Jego debiut teatralny miał miejsce 28 stycznia 1968. Grał w teatrach warszawskich: w latach 1968-1972 w Teatrze Ludowym, w latach 1972-1975 w Teatrze Komedia, w latach 1975-1983 w Teatrze Dramatycznym, 1985-1987 w Teatrze Nowym. W latach 1989-1991 występował także w krakowskim Teatrze im. Słowackiego, a w 1994-1996 we Teatrze Współczesnym we Wrocławiu. Od 1997 był związany z warszawskim Teatrem Ateneum. W filmie zadebiutował w komedii Kochajmy syrenki z 1966 (jeszcze jako student). Był to jednak tak mało znaczący epizod, że jego nazwisko nie pojawiło się nawet w napisach końcowych. Najlepiej odnajdywał się w repertuarze komediowym. Aż do połowy lat 80. grywał role epizodyczne, które jednak zapadały w pamięć – w kultowej dziś Ziemi obiecanej Andrzeja Wajdy nie trudno go nie zauważyć, chociaż nie wypowiedział ani jednego słowa. W 1985 roku zagrał jedyną w swojej karierze główną rolę w filmie dla dzieci Tato, nie bój się dentysty. Nigdy nie porzucił sportu, ćwiczył regularnie na siłowni, a w jego rolach często wykorzystywano jego świetne fizyczne predyspozycje. Jak ubolewał w 1988 na łamach Atlety Aleksander Bilik chociaż szufladkowano go jako sportowca, proponując tę samą rolę twardego i nieustępliwego mięśniaka, nie potrafiono jednocześnie zrobić z niego w polskim kinie gwiazdy na miarę Schwarzeneggera. Występował także w Podwieczorku przy mikrofonie i w kabarecie Jana Pietrzaka. W 1993 aktor wystąpił w oscarowej Liście Schindlera Spielberga. Podczas realizacji W pustyni i w puszczy był konsultantem do spraw choreografii.

Śmierć

Zmarł na raka trzustki po dramatycznej walce z chorobą. 1 lipca 2008 prochy aktora spoczęły na Cmentarzu Bródnowskim w Warszawie. Pośmiertnie został przez ministra kultury i dziedzictwa narodowego Bogdana Zdrojewskiego odznaczony odznaką honorową "Zasłużony dla Kultury Polskiej". Odznaczenie zostało przekazane małżonce artysty podczas pogrzebu aktora.

Filmografia

2008: Klan jako rehabilitant Ryszarda Lubicza (druga rola w serialu)
2007: Ryś jako Klemens
2007: Plebania jako właściciel lombardu
2006: Ranczo jako handlarz dewocjonaliami
2006: Kochaj mnie, kochaj! jako ratownik
2005: Wiedźmy jako dozorca Zdzisio
2005: Na dobre i na złe jako strongman
2005: Dziki 2: Pojedynek jako Maurycy
2005: Daleko od noszy jako pielęgniarz Misiak
2004: Glina jako Gruby
2003: Zaginiona jako szef recepcji hotelu
2003: Defekt jako dowódca oddziału ochraniającego bank
2003: Bao-Bab, czyli zielono mi jako pułkownik Kucejko
2002: Superprodukcja jako Andrzej G., ps. Dziąsło
2002: Lokatorzy jako ojciec Simony
2002: Jak to się robi z dziewczynami jako Czesław
2002: Haker jako ojciec Laury
2002: Buła i spóła jako Cyklop, bramkarz w Cristalu
2001: Wiedźmin jako rębacz Boholt
2001: Quo Vadis jako Kasjusz
2001: Klan jako właściciel siłowni (pierwsza jego rola w tym serialu)
2000: Żółty szalik jako taksówkarz
2000: Sukces jako prywatny detektyw
2000: Przeprowadzki jako Dziuniek
2000: Miasteczko jako pracownik fitness-clubu
1999: Miodowe lata jako gangster
1999: Graczykowie jako aktor Linka
1999: Kiler-ów 2-óch jako szef ochrony prezydenta
1998: Billboard jako mężczyzna w ubikacji
1998: 13 posterunek
1996: Opowieść o Józefie Szwejku i jego drodze na front
1996: Baśń o Pączkowej jako Kantorkowy
1995: Dzieje mistrza Twardowskiego jako Barkalas
1993: Lista Schindlera jako oficer SS
1993: Kraj Świata jako zastępowy
1991: V.I.P. jako Bunio
1991: Pogranicze w ogniu jako Albert
1990: Świnka jako ochroniarz Dolores
1989: Powrót Arsena Lupin jako służący Kotowskiego
1989: Janka jako członek trupy teatralnej
1988: W labiryncie jako ojciec Staszka
1988: Pan Kleks w kosmosie jako strażnik złomowiska robotów
1988: Czarodziej z Harlemu jako Kazik
1987: Ballada o Januszku jako Dróżdż, nauczyciel WF
1987: Śmieciarz jako śmieciarz "Ospowaty"
1987: Misja specjalna jako oficer wywiadu udający Hansa
1987: Dorastanie jako Żeglarz
1987: Brawo mistrzu
1987: Ballada o Januszku
1986: Zmiennicy jako kierowca wiozący makulaturę
1986: Rykowsko jako ochroniarz Caposty
1986: Republika nadziei jako piekarz Bonawentura
1985: Tato, nie bój się dentysty jako tato
1985: Podróże Pana Kleksa jako żeglarz Barnaba
1984: Przybłęda
1984: Pan na Żuławach jako Skibiński
1984: Miłość z listy przebojów jako celnik
1983: Lata dwudzieste... lata trzydzieste... jako bokser Grześ
1983: Szczęśliwy brzeg
1983: Sny i marzenia jako urzędnik
1983: Alternatywy 4 jako Wacek Grzyb
1983: Akademia Pana Kleksa jako Pirat
1982: Popielec jako Pałyszko
1982: Dom jako funkcjonariusz UB
1981: Filip z konopi jako kolega Leskiego z pracy
1979: W słońcu i w deszczu jako organista Potok
1979: Doktor Murek jako bandzior z mafii sądowej
1978: Życie na gorąco jako człowiek Kurta
1978: Hallo Szpicbródka, czyli ostatni występ króla kasiarzy jako aktor
1977: Dziewczyna i chłopak jako ratownik na pływalni (odc. 2)
1976: Zaklęty dwór jako lekarz w szpitalu wojskowym
1976: Daleko od szosy jako egzaminator w MPK
1976: Barwy ochronne jako kierownik ośrodka
1974: Ziemia obiecana jako Wilhelm Muller
1974: Nie ma róży bez ognia jako mężczyzna pomagający w przeprowadzce
1974: Najważniejszy dzień życia jako mieszkaniec miasteczka i Marian, kierowca dyr. Sochnackiego (2 role)
1973: Czarne chmury jako człowiek margrabiego
1971: Nie lubię poniedziałku jako członek zespołu ludowego
1966: Kochajmy syrenki jako pracownik biurowy w Bolesławcu

 

Źródło: wikipedia

 

20080506222403.jpg

 

akpa_daleko2_640x0_rozmiar-niestandardow

Kulturystyka || Forum Sportowe || Suplementy i Odżywki

Tags: