Zupy
Czy w diecie sportowca, a w szczególności zawodnika sportów siłowych powinny znaleźć się zupy? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to, czy powinieneś jeść zupy, aby poprawić swoje wyniki sportowe.
Zupa pomidorowa
Białko: 1 g
Tłuszcz: 0.1 g
Węglowodany: 2.1 g
Zupa pomidorowa w 100 g ma praktycznie nikłe wartości odżywcze.
Zupa grzybowa
Białko: 1.3 g
Tłuszcz: 1.8 g
Węglowodany: 1.3 g
Zupa grzybowa też ma mało wartości odżywczych.
Zupa ogórkowa
Białko: 1.4 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 2.5 g
Zupa ogórkowa potwierdza ogólną teorię na temat zup.
Zupa gulaszowa
Białko: 1.1 g
Tłuszcz: 2.2 g
Węglowodany: 2 g
Zupa gulaszowa też ma mało białka, ale chyba nie może być inaczej skoro to sama woda.
Zupa cebulowa
Białko: 1.4 g
Tłuszcz: 2.7 g
Węglowodany: 4 g
Zupa cebulowa wyróżnia się większą zawartością węglwodanów, ale też niewiele.
Zupa pieczarkowa
Białko: 1.5 g
Tłuszcz: 1.9 g
Węglowodany: 2.4 g
Zupa pieczarkowa potwierdza powyższe spostrzeżenia.
Podsumowanie badania zup
Jeśli jesteś sportowcem, nieważne czy amatorskim, czy zawodowym powinieneś unikać zup. W Twoim codziennym menu nie mogą znaleźć się zupy. Wypełniają brzuch, jednak nie mają wartości odżywczych. Likwidują uczucie głodu, bo zjedzenie dwóch talerzy zupy to przecież litr napoju, ale na pewno nie pomogą Ci w Twoich osiągnięciach sportowych. Odradzamy!